26 Mar 2012

Metsateemaline orienteerumine

Võistluste aeg ja koht
Võistlus toimub 23. aprill 2012 kell  13:00  Rakveres. Start ja finiš asuvad Rakvere Terviseradade parklas. STARDIPAIK.
Võistlustele registreerumine
Võistlustele tuleb registreeruda hiljemalt 20. aprilliks Eesti Metsaseltsi kodulehe kaudu aadressil www.metsainfo.ee või e-posti teel aadressil kristel.arukask@metsaselts.eeSee e-posti aadress on kaitstud spämmirobotide vastu. E-posti aadressi nägemiseks peab olema JavaSkripti kasutamine olema lubatud. , või telefonil 6722117, teatades võistkonna nime, osalejate nimed, kooli ja klassi.
Võistlusest osalejate vanuseklassid
1. vanuseklass 4.-5. klassi õpilased
2. vanuseklass 6.-7. klassi õpilased
3. vanuseklass 8.-9. klassi õpilased
4. vanuseklass 10.-12. klassi õpilased
1. vanuseklassis võistlevad kolmeliikmelised võistkonnad.
2., 3. ja 4. vanuseklassis võistlevad kaheliikmelised võistkonnad.
Võistlusrada
Võistlused toimuvad Rakvere linna orienteerumiskaardil. Punktid on märgitud orienteerumiskaardile punase ringiga ning punktide järjekord on nummerdatud ja ühendatud joonega. Võistlusraja pikkus sõltuvalt vanuseklassist on  1,5- 3,5 km. Võistlusrajale on paigutatud 4-8 kontrollpunkti ja nendes antavad võistlusülesanded (4 kuni 7 ülesannet) on kõigi vanuseklassi võistlejatele ühised.

Võistlusülesanded
Kontrollpunktides antavad võistlusülesanded on seotud metsanduse ja loodusega ning võivad seisneda järgnevas:
- konkreetse puu vanuse määramine
- konkreetse puu kõrguse määramine
- konkreetse puu läbimõõdu määramine
- metsakasvukohatüübi või tüübigrupi määramine andes ette  vastuse variandid
- puu- või põõsaliikide määramine seemnete, lehtede, viljade vms järgi
- puidu liikide määramine
- metsakahjurite ja -haiguste ning nende kahjustuspiltide määramine koos
vastusevariantidega
- jahieksponaatide või uluki jälgede määramine
- metsanduslike muuseumieksponaatide määramine
Võistlusülesandeid kohaldatakse vastavalt kohalikele oludele.
Võistluse läbiviimine
Võistlusülesannete täitmine põhineb võistleja kogemuslikul ja silmamõõdulisel hindamisel. Võistlustrassile peab võistlejal kaasa võtma kirjutusvahendi (soovitavalt harilik pliiats). Abivahendite kasutamine (mõõdulint, kõrgusmõõtja jms) ei ole lubatud. Igale võistlejale antakse stardis võistlusülesannete leht ja võistlusraja kaart, millele on märgitud kontrollpunktid. Võistlusülesannete kontrollpunktid on looduses tähistatud ja võistlusraja kaardile märgitud tähistatud järjekorranumbritega.
Võistlusrajal teeb võistleja temale antud ülesannete lehele risti (X) sobiva vastuse ruutu, kirjutab vastuse vastavasse lahtrisse või teeb vastava märke punktis olev kohtunik. Kontrollpunkti läbimise tõestamiseks teeb kontrollpunktis olev kohtunik märke vastavasse latrisse või annab punkti läbimist tõendava sedeli. Võistlejad lastakse rajale 1 minutiliste intervallidega. Võistluste läbiviijad võivad teha siin omapoolseid muudatusi, arvestades osalejate arvu ja kohapealseid olusid. Võistlejate omavaheline koostöö (va ühe võistkonna piires) ja kõrvaliste isikutega konsulteerimine on keelatud. Sellest üleastunud võistlejad diskvalifitseeritakse või jäetakse ilma konkreetsete võistlusülesannete punktidest.
Võistleja loetakse finišeerinuks momendist, kui ta esitab ülesannete lehe finišikohtunikule.
Raja läbimise kontrollaeg on 1 tund kõigil vanuseklassidel.
Hindamine
Ülesannete vastused määravad võistlusala kohtunikud kindlaks enne või pärast
võistlust teatmekirjanduse ja/või instrumentaalmõõdistamise alusel.
Ülesannete mitte täitmise ja ebaõigete vastuste puhul määratakse võistkonnale vastavalt suurusastmele ajatrahv 1-6 minutit, mis lisatakse hiljem võistkonna ajale.

Võistlustulemus

Võistkonna lõplikuks tulemuseks on aeg, mis kajastab raja läbimist koos liidetud ajatrahvidega. Võistkondade paremusjärjestus moodustatakse aegade              (raja läbimine+ trahvid) põhjal.
Ohukohad
Võistlusmaastikul võib tulla ette sõiduteede ületamist. Palume tee ületamisel olla eriti tähelepanelik ja anda teed teel liiklevatele sõiduvahenditele!
Autasustamine
Kolm parimat igast vanuseklassist saavad diplomi ja esemelise auhinna.

Meie koolist osales sel võistlusel kaks õpilast:9a Anne-Mai Timuska ja G1 Kristiina Konno. Neil ei õnnestunud küll päriselt 10.kl assi arvestuses(!)  esimese kolme hulka tulla, kuid nad jäid 3.-ndast kohast  vaid  veidi maha ja saavutasid 4.koha. Ei ole sugugi lihtne sõita allinnast välja, siis joosa ja hulgi üledandeid lahendada, loodus tunda, teada maateaduslikke nippe ja tehnikaid, ja seejuures esi-5 hulka tulla. Väga tublid!

No comments:

Post a Comment