28 Jan 2011

Rahvusvahelise keemia aasta avamine 2011

UNESCO ja Rahvusvahelise Puhta ja Rakenduskeemia Liidu (IUPAC, International Union for Pure and Applied Chemistry) korraldusel toimub 27. ja 28. jaanuaril UNESCO peakorteris Pariisis rahvusvahelise keemia aasta avaüritus.

Rahvusvahelise keemia aasta 2011 tähistamise eesmärk on tõsta esile keemiaalaseid panuseid inimkonna heaolu parandamisel. Sildi all "Keemia: meie elu, meie tulevik" aastaga rõhutatakse, et teadusel on oluline roll erinevates valdkondades nagu tervishoid, toitumine, keskkond, energia ja transport.
2011 aastal tähistab ka 100 aasta möödumist sellest, kui puhta raadiumi eraldamise eest sai Marie Curie 1911 Nobeli keemiaauhinna.

UNESCOs on valmimas mitmeid temaatilisi materjale. Materjalid on kättesaadavad Rahvusvahelise keemia aasta kodulehelt.

Rahvusvahelise keemia aasta 2011 raames on noortel võimalus võtta osa kahest suurprojektist:
1. ülemaailmne keemia eksperiment (Global Chemistry Experiment: "Water a Chemical Solution")
2. kliimamuutuste visualiseerimise projekt (Visualisation of Climate Change Project).


Esimene projekt on mõeldud põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele, kellele pakutakse võimalust läbi viia vee kvaliteedi katseid ning avaldada tulemusi spetsiaalsel veebilehel.

Kliimamuutuste visualiseerimise projekt kaasab keskkooliõpilasi ja esimese kursuse tudengeid. Projekt koosneb interaktiivsetest loengutest, et paremini mõista kliimamuutuste teaduslikku keerukust.

Rohkem teavet projektide kohta:
Visualisation of Climate Change Project
Global Chemistry Experiment: "Water a Chemical Solution"

Info UNESCO kodulehel.

No comments:

Post a Comment