19 May 2011

Looduse tundmise võistluse tulemused

Tallinna koolide (6.-9.kl.õpilaste ) looduse tundmise võistlused Rocca al Mares, Vabaõhumuuseumi looduse õpperajal on toimunud alates 1984.aastast igal  looduskaitsekuul, mais.
Tänavu, 13.mail 2011 võisteldi juba 27.korda. Seekordne võistlus oli lindude tundmises, millega tähistati Eesti Ornitoloogiaühingu 90.juubelit.
Viieliikmelisi võistkondi  registreerus 28, 15 Tallinna koolist. Esmakordselt oli võistkondi nii arvukalt. Neist 3 võistkonda olid veneõppekeelega koolidest. Õpetajaid saatjana oli 5, Tallinna Linnuklubi liikmeid 8 ja Vabaõhumuuseumist osales korraldajana Anneli Banner. Nende heade linnutundjate juhendamisel alustati 1,5 tunnise linnuretkega 9-sas rühmas Vabaõhumuuseumi park-metsas ja mere ääres.
Seejärel koguneti Kolu kõrtsi  talli, et selgitada välja parimad lindude tundjad võistkonnad  lindude laulu (10 laulu)  ja piltide  (10 linnupilti) alusel.Selgus, et õpilastel oli lihtsam tunda linde piltide kui laulu järgi.Võistlus näitas vajadust rohkem looduses liikuda, et olla loodusele lähemal, nagu ütleb ka tänavuse looduskaitsekuu teema.
Rõõm on tõdeda, et loodusainete õpetajad olid õpilaste võistluseks ettevalmistamisel palju vaeva näinud ja oma parimad neist võistlema saatnud.
Võistkondi oli ka koolidest, kes polnud varem osalenud. Ilmselt on saadud kindlustunnet juurde linnulaulu kuulamisest  enne koolitunde varahommikustel linnuretketel pealinna parkides, mida on mitmel kevadel toetanud Tallinna Keskkonnaamet.
Võistlusel osutusid parimateks alljärgnevad võistkonnad, kes said max 40-st punktist üle 30 punkti. Need olid:
I koht – Prantsuse Lütseum ( 6.-7.kl.)  37 punkti
II koht- Tallinna Reaalkool ( 7.kl.)   33 punkti
III koht – Gustav Adolfi Gümnaasium (7.-8.kl.) 31 punkti
Järgnesid võistkonnad 30-26 punktiga:
4.koht – Mustamäe Gümnaasium (8a kl.) 30 punkti
5.-6.koht – Tallinna Inglise Kolledz ( 9.kl.Mari-Liis Tamm, Kadri Eek, Rebekka Rummel, Anneli Kuldkepp) 29 punkti
5.-6.koht – Gustav Adolfi Gümnaasium (7.kl.) 29 punkti
7.koht –Tallinna Inglise Kolledz (8a kl. Anne-Mai Timuska, Ann-Kristin Pajus, Georg Kuusik, Karl Kiur Saar) 28,5 punkti
8.-9.koht – Reaalkool –Maria Huntsaar jt. 27 punkti
8.-9.koht –Tallinna Saksa Gümnaasium ( 6b kl.) 27 punkti
10.koht – Gustav Adolfi Gümnaasium –Elis, Krõõt jt. 26 punkti
Tallinna Linnuklubi premeerib eelpool nimetatud kümmet võistkonda sügisel, septembris ühepäevase ekskursiooniga lindude sügisrännet jälgima Pärnumaal, Kabli Rõngastuskeskuses.
Järgmised võistkonnad said tulemuseks 25 ja  vähem punkte:
Kuristiku Gümnaasium ( võistkond –Kormoranid), 32.Keskkool( 8b kl.), Inglise Kolledz (8b kl.), 32.Keskkool (9a kl.), Muusikakeskkool, Kuristiku Gümnaasium (8.kl.).Keskklinna Vene Gümnaasium Iv., Sikupilli Keskkool, 32.Keskkool (8.-9.kl.). 37.Keskkool (7.-8.kl.), Kesklinna Vene Gümnaasium II v.,21.kool, Mustamäe Gümnaasium (7.kl.), Nõmme Erakool, Mustamäe Reaalgümnaasium, Kuristiku gümnaasium ( 7.kl.), Saksa Gümnaasium ( 7c kl.).
Palju tänu koolide juhtkonnale ja loodusainete õpetajatele õpilaste hea ettevalmistuse eest lindude tundmiseks ja võistlusel osalemisel. Tallinna Keskkonnamet kostitas võistlejaid koogi ja joogiga. Tallinna Linnuklubi tunnustas osalejaid klubi kleepsu ning EOÜ kvartalikirja „Tiirutaja“ numbritega. 
Head koostööd edaspidigi !

Tallinna Linnuklubi
Eesti Vabaõhumuuseum
Tallinna Keskkonnaamet

No comments:

Post a Comment